понеділок, 27 квітня 2020 р.

Урок. Тема :Артюр Рембо.

УРОК : Артюр Рембо «Голосівки», «Моя циганерія». Художнє новаторство А. Рембо. Поєднання рис імпресіонізму й символізму в сонеті «Голосівки».

 Епіграф «Я був проклятий райдугою!»

Ми із вами   знову потрапляємо до чудової країни - Франції.

Давайте пригадаємо кого зустріли ми вже у цій чудовій державі? (Поль Верлен, Шарль Бодлер)
«Приходьте всі, навіть маленькі діти, щоб я зміг втішити вас, роздати вам своє серце, прекрасне серце! Прийдіть, бідаки, робітники! Я не хочу молитов, вистачить мені вашої довіри, вона дасть мені щастя».
Сьогодні Франція розкриє для нас ще дну сторінку свого поетичного збірника.

 Ми познайомимося з Артюром Рембо.
Нашими основними завданнями будуть зосередити свою увагу на етапах життя і біографічних данних,  познайомитися з особливостями його художнього світу. 
Той факт, що наша подорож відбувається у країні романтики та Єлисейських полів для нас є відомий, але я вам пропонує чітко визначити наступні географічні об’єкти, які ми мусимо відвідати, маючи на меті дізнатися біографію Артюра Рембо. 
2)    Париж- 
3)    Дуе-
4)    Шаплеур(Бельгія) 
5)    Брюссель
6)    Лондон
7)    Ефіопія
1.Робота з підручником стр.177-178,прочитати, скласти хронологічну таблицю.
Творчий період Рембо складає рівно три роки. Але це був час високого творчого розвитку та натхнення. В 1869 році Артур отримує свою першу премію за поему «Югурта». В тому ж році його вперше друкують на сторінках журналу «Ревю пур тус» з віршем «Новорічні подарунки сиріт». В 1871 році Рембо пише «Листи ясновидця», в яких чітко виклав свою життєву та естетичну програму. Це був своєрідний бунт проти існуючої системи, моралі та встановлених правил суспільством і державою. Своїм вчителем, прикладом для наслідування і «Богом» він вважав Бодлера. Останні твори поета вірш «Бідняки в церкві», проза «Негритянська книга», поема «Прозріння». Він перестав писати в віці 20 років. В 1874 – 1879 він подорожував по Європі та вивчав різні мови, працюючи там, де тільки міг – вчителем, перекладачем, в бродячому циркові, будівельником і навіть записався в голландські колоніальні війська.
2.Завдання : є назви віршів та збірок Артюра Рембо. Ваше завдання назви збірок обвести в коло, і віднайти зайвий твір і його закреслити.
«Новорічні подарунки сиріт». «Бідняки в церкві» «Негритянська книга»  «Прозріння» «П’яний корабель» «Голосівки» «Париж заселяється знову», «Руки Жанни-Марі» «Вороння» «Моя циганерія» «Відчуття»  «Новорічні подарунки сиріт»  «Сенсація» «Офелія», «Бал повішених», «Зло», «Сплячий в долині»
поетичні збірки «Останні вірші» (1872-1873), вірші в прозі «Осяяння» (1872-1873) та «Сезон у пеклі» (1873).
Весь період творчості поділяють на 2 частини. Пропоную вам знайти імена 3 особистостей, під чиїм впливом сформувався перший етап активної літературної діяльності.   
Перший період творчості А. Рембо був позначений впливом лірики Ф. Війона, В. Гюго, Ш. Бодлера та поетів-«парнасців» і пов'язаний із романтизмом.
Парн́ас (фр. Parnasse) — поетичне угруповання. У Франції в 70-ті роки XIX ст. парнасцями почали називати поетів, що за мету собі ставили створення «чистого мистецтва», яке б оспівувало не щось з буденного життя, а тільки справжню красу: природу, кохання.
«...Я люблю всіх поетів, всіх парнасців, тому що поет - це парнасець, закоханий в ідеальну красу. Я буду парнасцем. Я присягаюся... завше обожнювати двох богинь: Музу й Свободу»,- писав Артюр Рембо про себе.
А тепер виясніть, яка теорія стала основою для другого періоду творчості.
Другий період, символістський, ознаменувався створенням і втіленням у практику «теорії ясновидіння». Згідно з нею митець, який прагне охопити у своїй творчості універсальне світове буття, мав розвинути в собі здатність до «ясновидіння» шляхом надзвичайного загострення почуттів та розвинення духовного зору. Для цього, на думку Рембо, прийнятні будь-які засоби, навіть заборонені.
«Митець... сам шукає, сам виснажує себе всілякою отрутою, проте всмоктує їх квінтесенцію... Він стає найбільш хворим з усіх, найбільш злочинним, найбільш ученим з усіх учених! Адже він досяг невідомого!.. І нехай він згорить під час злету від нечуваних і несказанних речей: прийдуть нові трудівники, вони почнуть від тих горизонтів, де знесилено впав поперед ник!».

— Артюр Рембо за своє коротке життя здійснив революцію в поезії. Бунтівник за натурою, він рішуче відмовляється від усіх форм цивілізації — релігії, моралі, держави, оголосивши їх утіленням буржуазності. Він прагне радикального оновлення не тільки поетичної, а й звичайної людської свідомості. Як і Верлен, Рембо намагається створити принципово нову універсальну мову, за допомогою якої сподівається вивільнити людський дух. Однак наріжним каменем цього світовідчуття є яснобачення — рішуча і послідовна перебудова свідомості, звільнення її від традиційної логіки, від тягаря повсякденності. Рембо приніс у поезію нову, несподівану образність, надзвичайно сміливі метафори і словосполучення, одним із перших у сучасній французькій поезії почав писати верлібром.
4.Виконати  аналіз тексту літературного твору (НА ВИБІР)
· ("моя циганерія ","Голосівки".)
Картка 
Картка
1. Прочитайте вірш «Моя циганерія».
2. Чому поезія має таку назву?
3. На які особливості краєвиду звертає увагу ліричний герой? Який настрій вони створюють?
4. Із ким ліричний герой порівнює Природу? Яку роль вона відіграє у духовних пошуках?
5. Які асоціації виникли у вас під час аналізу цього твору?
1. Прочитайте сонет «Голосівки».
2. Чому, на вашу думку, саме з кольорами асоціюються у поета голосні звуки?
3. Які асоціації навели б ви?
4. Чому «Голосівки» називають панорамою Всесвіту?
5. Створіть каталог літер, які є символічними для нашого класу, особисто для кожного учня.

· Назвіть особливості ранніх поезій А. Рембо.
· Якими є основні мотиви зрілих поезій митця?
· Схарактеризуйте ліричного героя цих творів.
· У чому полягає новаторство Рембо-символіста?

ВИСНОВОК
— Загадку поезії Рембо й досі не розгадано. Таємничим є не тільки його відхід від мистецтва, а й те, що за короткий період творчості він став цілою епохою в літературі. Деякі сучасні дослідники вважають, що поет наблизився у своїх експериментах зі словом до крайньої межі, за якою побачив лише порожнечу. Він намагався писати, але вже не міг віднайти сенс поетичної творчості. Можливо, саме ви в майбутньому розгадаєте загадку творчості й життя Артюра Рембо.
Бажаю Вам успіхів! Завдання очікую до 06.05
Тест : Артюр Рембо.

Немає коментарів:

Дописати коментар